• Jogalkotási mulasztás a munkavédelemben - jönnek a keleti-ázsiai munkakörülmények?

  A 2023. évi LXX. törvényben gyakorlatilag felszámolták a munkavédelmi oktatást, míg a második salátában megszüntették a kötelező üzemorvosi vizsgálatot. A 24.hu-n megjelent cikkében Schiffer András ügyvéd, politikus, korábbi országgyűlési képviselő arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a kormányzati kommunikáció azzal kábította a tiltakozó szakszervezeteket, hogy majd megjelennek azok a miniszteri rendeletek, amelyek a különösen kockázatos iparágakban az egyes munkakörökre részletes munkavédelmi oktatási tematikát, illetve kötelező munkaalkalmassági vizsgálatot állapítanak meg, eltelt négy hónap és egy darab rendelet sem jelent meg.

  Friday, May 3, 2024 6:03 AM
 • Új kihívások előtt a munkavédelem 2024-ben - támogatási programot is indítanak

  A kormány elköteleztetett a foglalkoztatás bővítése mellett, hogy minél több munkavállaló dolgozhasson, de csak egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkahelyeken - mondta Zöld-Nagy Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára hétfőn Budapesten, a veszélyes anyagok kezeléséről rendezett szakmai konferencián.

  Monday, April 29, 2024 1:24 PM
 • Komáromi akkumulátorgyár: nem volt veszélyes anyag, nem tudják, miért fájt a fejük a kórházba került dolgozóknak

  Nem volt veszélyes anyag a levegőben a komáromi akkumulátorgyár területén. Március 31-én fejfájásos panaszok miatt nyolc alkalmazottat kórházba szállították, de mindegyiket hazaküldték a kivizsgálás után - közölte a komáromi akkumulátorgyár, SK On Hungary Kft. kedd délután az MTI-vel. Az LMP határozati javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy kötelező legyen ellenőrző állomásokat telepíteni a veszélyes vegyi üzemek mellé.

  Wednesday, April 3, 2024 9:57 AM
 • Megújult honlapról érhető el a munkavédelmi szakemberek adatbázisa

  Új struktúrával, modernebb megjelenéssel érhető el a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi szakterületeinek megújult honlapja. A megújult honlap a kor követelményeinek és az aktuális trendeknek megfelelően átlátható, letisztult arculatot kapott, ahol a szakterületek tevékenysége iránt érdeklődők könnyebben megtalálják a rájuk vonatkozó legfrissebb információkat, teendőket és tartalmakat - jelentette be hétfői közleményében a minisztérium.

  Monday, March 4, 2024 9:30 AM
 • Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

  A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

  Monday, February 19, 2024 6:03 AM
 • 40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

  Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta először fogadtak el új határértékeket az ólomra és a diizocianátokra.

  Thursday, February 8, 2024 7:00 AM
 • Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

  Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az Országgyűlés eltörölte az általánosan kötelező orvosi alkalmassági vizsgálatot, bár a jogszabály és a munkáltató is meghatározhat olyan munkaköröket, ahol ez továbbra is kötelező lesz. Vajon hogy fog kinézni a gyakorlat, és ez mit jelent a munkavállaló és a munkáltató számára?

  Tuesday, January 9, 2024 9:37 AM
 • A munkaköri alkalmassági vizsgálatról: a hiányának is hosszú lehet az árnyéka

  Csak akkor vizsgálná orvos a munkakörre való alkalmasságot, ha ezt jogszabály írná elő, illetve, ha a munkáltató erről így döntene – erről szól többek között egy november 14-én benyújtott törvényjavaslat. E tervezett módosítás hatásai azonban messze túlmutathatnak a gazdasági szereplők terheinek tervezett csökkentésénél. A munkáltatókat, alkalmazottaikat, sőt az egészségügyi ellátórendszert is elérnék a hullámai. A várható következményekről a Magyar Munkavédelmi Akadémia tagjainak meglátásait Gedeon András, a szervezet egyik alapítója foglalta össze.

  Saturday, November 18, 2023 10:36 AM
 • Biztonságosabb lesz a munka az építőipari "okos állvánnyal"

  Az összeállításból eredő hibára, illetve karbantartásra figyelmeztető, úgynevezett "okos állványt" fejlesztett ki a Caadex Kft. egy csaknem 640 millió forintos program keretében - közölte a baranyai Mindszentgodisán működő társaság az MTI-vel.

  Monday, November 13, 2023 9:22 AM
 • A kiégés szervezeti védőfaktorai

  Vezető, alkalmazott, vállalkozó, civil önkéntes, pályakezdő vagy a csúcson lévő profi sem védett a kiégéstől. A magyar munkavállalók mentális állapota romlik, a burnout veszélye ott lebeg sok szervezet feje fölött. Az egyéni felelősség mellett a vezetőknek és a HR-eseknek is jut feladat, nemcsak a hatékonyság, de a szervezeti jóllét megmentésében is.

  Thursday, October 5, 2023 10:07 AM