• A szankciók működnek a foglalkoztatás-felügyelet területén

  A 2021. márciusi törvénymódosítás óta már több mint 14 ezer be nem jelentett foglalkoztatottnak rendeződött a jogviszonya a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság hathatós közreműködésével - jelentette be Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

  Friday, May 19, 2023 6:05 AM
 • Az otthon kényelmével kell felvenniük a versenyt az irodáknak

  Az irodai dolgozók 64 százaléka akár munkahelyet is váltana, ha a home office lehetőségét teljesen elvennék tőlük. Az irodai munkavégzéstől mégsem lehet teljes mértékben elszakadni, ezt mutatja a hibrid munkarend terjedése is. A mai irodáknak így az otthon kényelmével kell felvenniük a versenyt. A legújabb irodaépületek éppen ezért nem csak a munkavégzéshez szükséges alap infrastruktúrával rendelkeznek, sokkal több lehetőség van bennük az otthonos terek kialakítására.

  Monday, March 20, 2023 12:04 PM
 • Több szabálytalanságot követtek el a munkáltatók 2022-ben - feketemunka, munkaidő-beosztás, munkabér

  2022. évben a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 13 889 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 71 %-nál tárt fel munkaügyi jogsértéseket. Ez a 2021-es évhez képest (14 355) valamivel kevesebb ellenőrzést, és több szabálytalan munkáltatót jelentett, tavaly ezek aránya 69%volt.

  Friday, February 17, 2023 1:12 PM
 • Mit tehet a HR a mérgező főnökök ellen? - íme a jogi megoldások mobbing esetén

  Egy Linkedin posztból indult el egy kommentfolyam, majd Jobangel nálunk, a HR Portálon fejtette ki a véleményét a munkahelyi zaklatás, megfélemlítés kezeléséről. Felvetődött a HR felelőssége és az is, hogy ki és miért nem mer nekimenni a munkahelyi közösséget megmérgező vezetőnek. Dr. Michelberger Beáta ügyvéd jogi szempontból ad útravalót. Egy sor eszköz létezik, aminek finomhangolásával kezelni lehet a „számokat hozó”, de a csapatát lelkileg nyomorító managereket.

  Thursday, January 19, 2023 9:12 AM
 • A stresszmentes munkahely illúzió, de nem mindegy, mit élnek át az alkalmazottak

  A WHO adatai szerint világszerte évente tizenkétmilliárd munkanap veszik kárba a depresszió és a szorongás következtében, a Gallup 2022-es jelentése szerint pedig az európai munkavállalók 39 százaléka tapasztal stresszt, a munkahelyük iránti elkötelezettségük pedig mindössze 14 százalék. Ennek ellenére a munkavállalói pszichés jóllét csak az utóbbi években kapott nagyobb figyelmet, holott több, mint egy évtizede kötelező a pszichoszociális kockázatfelmérés. A Budai Egészségközpont szakértői, Dr. Nagy-László Nóra, vállalat-egészségügyi divízióvezető és Stoll Dániel, klinikai szakpszichológus segítségével többet is megtudhatunk a pszichoszociális rizikókról, a felmérés jogszabályi hátteréről, a stressz és egészség kapcsolatáról, valamint a munkaadók számára így nyerhető hasznos információkról.

  Tuesday, December 13, 2022 9:04 AM
 • Munkavédelem: legtöbbször az oktatás hiányosságai és a pihenőidő miatt kellett intézkednie a felügyelőknek

  Az ellenőrzött vállalkozások többsége betartotta az előírásokat és munkabalesetből sem volt több a megszokottnál idén nyáron. Bár még mindig vannak extrém esetek, de összességében a munkáltatók betartják a munkavállalókat érintő és a megelőzést szolgáló előírásokat. Az edukációra a számok alapján továbbra is szükség van – derül ki a Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztály statisztikáiból.

  Monday, November 7, 2022 10:58 AM
 • Örülhetnek a munkavédelmi boltok: Roham indult a kesztyűkért, derékmelegítőkért

  Megrohanták a munkavédelmi boltokat a vásárlók. Kelendők a kesztyűk, derékmelegítők, aláöltözetek, az árak pedig 2-3 naponta emelkednek.

  Wednesday, November 2, 2022 9:23 AM
 • A három műszakos munkarend

  A munkáltató alkalmazhatja beosztottjait úgy, hogy ugyanazon tevékenységet különböző időben végzik. A műszakok száma akár három is lehet. Cikkünkben arra kerestük a választ, hogy milyen feltételek mellett, milyen körülmények között lehet foglalkoztatni a munkavállalókat három műszakban. A munkajogi és bérügyi szabályokon kívül vizsgáltuk a három műszakos munkavállalás egészségügyi kockázatait is.

  Monday, October 10, 2022 10:34 AM
 • Munkavédelmi előadó: Az új munkavédelmi vizsgarendszer nehézségei

  Viszontagságok árán, de sikerrel végzett az első, új képzési- és vizsgarendszerben indított munkavédelmi előadó csoport. A képzést sikeresen teljesítők ugyanazokat a szakmai jogosultságokat kapják, vagyis ugyanazokban a feladatkörökben foglalkoztathatóak, mint korábban a munkavédelmi technikusok, de a végzettséget igazoló oklevél átvételét megelőző számonkérések és a vizsgafolyamat sokat változott. Képzőintézményt, vizsgaközpontot kérdeztünk az első, új rendszer szerint végzett csoporttal szerzett tapasztalatokról.

  Monday, September 26, 2022 2:50 PM
 • Testkamerákat kapnak a börtönőrök

  Testkamerákat alkalmaz a jövőben a büntetés-végrehajtási szervezet; az eszközökkel visszakövethetőek, illetve utólag kielemezhetők a rögzített események, ami jelentős mértékben növeli a szakmai munka hatékonyságát - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Szervezete (BvOP).

  Thursday, September 8, 2022 7:59 AM