• Nem vehetnek fel oltatlanokat az állami és önkormányzati szervek

  December 15-től nem köthető új munkaszerződés állami és önkormányzati szerveknél olyan személlyel, akinek nincs védőoltása.

  Wednesday, December 29, 2021 11:19 AM
 • 2022. január 1-től így módosulhatnak a távmunka szabályai - még idén elfogadhatják a Munka törvénykönyvének változását

  A Munka törvénykönyve és a Munkavédelmi törvény végleges módosítását tervezi a jogszabályalkotó, a vészhelyzet során alkalmazott szabályokkal összhangban. A tervezet lényegét, 2022. január 1-jétől a távmunka szabályaira tekintettel, Dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners ügyvédi iroda munkajogi szakértője foglalja össze.

  Friday, December 10, 2021 10:05 AM
 • Járvány: Zárnak a börtönök is, látogatási tilalmat rendeltek el

  A fogvatartottak és a börtöndolgozók egészségének megóvása érdekében hétfőtől, november 8-ától ideiglenesen újra szünetel a látogatófogadás a hazai büntetés-végrehajtási (bv-) intézetekben és intézményekben - tájékoztatott a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).

  Friday, November 5, 2021 11:25 AM
 • Vállalati covid szűrés - hogyan válasszunk tesztet?

  Ahogy a koronavírusról egyre többet tudunk és tapasztalatot szerzünk az újabb mutánsokról, úgy fejlődik a tesztelés is. A piacon ma már számos megoldás közül választhatunk a fertőzöttség kimutatására. Míg Ázsiában már azzal kísérleteznek, hogy egy izzadt pólóból is kiderüljön, koronavírusosak vagyunk-e, a hazai piacon egyelőre az antigén gyorstesztek széles választéka okoz kihívást, amikor tesztelni szeretnénk.

  Wednesday, October 20, 2021 10:16 AM
 • Növekszik a halálos munkahelyi balesetek száma, ezek a legveszélyesebb területek

  Minden ötödik dolgozó a fővárosban és Pest megyében szenvedett munkahelyi balesetet - derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium adataiból.

  Monday, September 27, 2021 8:54 AM
 • Gyomorforgató körülmények a vágóhídon: még kézmosási lehetőség sem volt

  Azonnali hatállyal felfüggesztették egy Hajdú-Bihar megyei sertésvágóhíd működését, amelynél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei a Közbeszerzési Hatóság (KH) munkatársaival együttműködve súlyos szabálytalanságokat tártak fel.

  Thursday, September 23, 2021 10:40 AM
 • Suzuki Vitarákon érkeznek a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrök

  A munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekhez negyven darab Suzuki Vitarát vásárolt a kormány bruttó 254 millió forintért - jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

  Thursday, September 23, 2021 8:28 AM
 • 12 órás vagy hatórás munkanap?

  Extrémek? Miközben nem egyszer írtunk már arról, hogy egyre több helyen kísérleteznek a négynapos munkahéttel, a rövidebb munkaidővel, a világon ennek az ellenkezőjére is bőven van példa. Ilyen például a kínai „996-os munkakultúra”, ami annyi tesz, hogy a dolgozók reggel 9-től este 9-ig dolgoznak, a hét hat napján. Miközben az Egyesült Államokban és Európában is, már a 8 órás munkanap és a 19. században elindított 40 órás munkahét is idejétmúltnak tűnik.

  Monday, September 13, 2021 9:35 AM
 • Naponta kapják az információt a köznevelési intézmények vezetői az oltott munkatársakról

  Már hatályos az a rendelet, amelynek értelmében naponta tájékoztatni kell a köznevelési intézmények vezetőit arról, hogy az intézménnyel munkaviszonyban, vagy közalkalmazotti jogviszonyban állók közül ki van beoltva, illetve ki tekinthető más módon védettnek a koronavírus ellen.

  Monday, September 6, 2021 11:59 AM
 • Drasztikusan növeli a stroke kockázatát az ülőmunka

  Az ülőmunka feltételezhetően rontja a glükóz- és a lipidanyagcserét, a véráramlást, és növeli a gyulladás kialakulásának kockázatát a szervezetben. A napi 8 vagy ennél is több óra ülés akár hétszeresére is növelheti a stroke kockázatát.

  Wednesday, August 25, 2021 8:44 AM