• A munkaköri alkalmassági vizsgálatról: a hiányának is hosszú lehet az árnyéka

  Csak akkor vizsgálná orvos a munkakörre való alkalmasságot, ha ezt jogszabály írná elő, illetve, ha a munkáltató erről így döntene – erről szól többek között egy november 14-én benyújtott törvényjavaslat. E tervezett módosítás hatásai azonban messze túlmutathatnak a gazdasági szereplők terheinek tervezett csökkentésénél. A munkáltatókat, alkalmazottaikat, sőt az egészségügyi ellátórendszert is elérnék a hullámai. A várható következményekről a Magyar Munkavédelmi Akadémia tagjainak meglátásait Gedeon András, a szervezet egyik alapítója foglalta össze.

  Saturday, November 18, 2023 10:36 AM
 • Biztonságosabb lesz a munka az építőipari "okos állvánnyal"

  Az összeállításból eredő hibára, illetve karbantartásra figyelmeztető, úgynevezett "okos állványt" fejlesztett ki a Caadex Kft. egy csaknem 640 millió forintos program keretében - közölte a baranyai Mindszentgodisán működő társaság az MTI-vel.

  Monday, November 13, 2023 9:22 AM
 • A kiégés szervezeti védőfaktorai

  Vezető, alkalmazott, vállalkozó, civil önkéntes, pályakezdő vagy a csúcson lévő profi sem védett a kiégéstől. A magyar munkavállalók mentális állapota romlik, a burnout veszélye ott lebeg sok szervezet feje fölött. Az egyéni felelősség mellett a vezetőknek és a HR-eseknek is jut feladat, nemcsak a hatékonyság, de a szervezeti jóllét megmentésében is.

  Thursday, October 5, 2023 10:07 AM
 • Így változtak a munkavédelmi mutatók 2022-ben

  A halálos kimenetelű munkabalesetek száma 84-ről 68-ra csökkent 2021-ről 2022-re.

  Thursday, September 28, 2023 12:03 PM
 • Módosul a munkavédelmi törvény is

  A munkavédelmi oktatás az általános oktatási tematika munkavállaló részére történő átadásával is teljesíthető, akár belső elektronikus hálózaton történő közzététellel.

  Wednesday, September 20, 2023 10:29 AM
 • A félelem nélküli munkahely szükséglet és a cég érdeke is

  A jól ismert Maslow (szükségleti)-piramist ki kellene egészíteni a pszichológiai biztonsággal. A pszichológiai biztonság a félelem hiányát jelenti a társas kapcsolatokban, a magánéletben és a munkahelyen egyaránt. Ha valaki biztonságban érzi magát, akkor el meri mondani a véleményét, hibázni mer, amit fel is vállal és összességében sokkal jobban teljesít. Egy cégnek tehát érdekében állna olyan szervezeti kultúrát építeni, ahol a munkavállalók pszichológiai szempontból biztonságban érzik magukat. Füredi Júlia szervezetpszichológus szerint, a primer érzelmek beszivárogtak a munkahelyekre, és kihatnak a teljesítményre, így nem lehet nem foglalkozni velük.

  Monday, September 4, 2023 8:55 AM
 • Két munkás meghalt, súlyos hiányosságokra derült fény, mégsem zárják be az akkumulátorgyárat

  Súlyosan hiányosak a biztonságos üzemeltetés feltételei a szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó üzemben – állapította meg a katasztrófavédelem, miután egy robbanás miatt a gyár két munkása életét vesztette.

  Wednesday, August 9, 2023 9:57 AM
 • Jócskán visszaesett a munkabalesetek száma tavaly

  A legsúlyosabb kimenetelű balesetek elsősorban Budapesten, az építőiparban és leginkább a kis cégeknél dolgozó munkavállalók körében történnek.

  Wednesday, July 26, 2023 10:44 AM
 • Szemléletváltás a munkavédelemben: így legyen közös felelősség

  A munkabiztonság kicsit olyan, mint a levegő. Ha minden rendben van vele, akkor észre sem vesszük, de ha hiányzik akkor hirtelen nagyon fontossá válik és pillanatok alatt vészhelyzet alakulhat ki. Hogyan érhető el egy munkahelyen, hogy a munkabiztonság mindenki számára fontos legyen? Erről ír Illyés Kinga, az ICG szervezeti tanácsadója, aki a Tréning Kerekasztal Konferencián 2023. október 3-án bővebben is beszél a témáról.

  Sunday, July 23, 2023 10:22 AM
 • Baleset a csapatépítőn: kinek a felelőssége?

  A munkavállalók a csapatépítők keretében legtöbbször munkaidőn kívül vesznek részt a munkáltató által szervezett programokon, azonban előfordulhat, hogy az ilyen rendezvényeken történt balesetekre mégis a munkavédelmi törvény szabályai alkalmazandóak. A budlegal részéről dr. Takács-Kiss Bernadett összefoglalta, hogy a munkáltató által szervezett csapatépítő programok esetén milyen szabályok alkalmazandók és mire érdemes odafigyelni a szervezés folyamán és az eseményen.

  Tuesday, July 18, 2023 10:40 AM